Wat doet roken

In tabaksrook zitten veel stoffen, ongeveer 4.000. Van veertig van deze stoffen kun je kanker krijgen. Dat noemen we ‘kankerverwekkend’. Eén stof, nicotine, heeft een sterk verslavend effect. Nicotine geeft een plezierig gevoel in de hersenen. Dit plezierige gevoel zorgt voor een verlangen naar een nieuwe dosis nicotine. Ook het lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in het bloed. Door de afbraak van nicotine krijgt het lichaam elke keer behoefte aan een nieuwe dosis nicotine. Deze twee processen zorgen ervoor dat de roker afhankelijk wordt van sigaretten en verslaafd raakt.

Verslaving

Roken is een verslaving. Nicotine zorgt voor de verslaving. Je ademt nicotine in door je longen. Dan gaat de nicotine met het bloed naar je hersenen. Dat gaat heel snel. Als je een trekje neemt, is de nicotine binnen 10 seconden in de hersenen. Daar zorgt de nicotine voor een speciaal effect. Na het roken van een sigaret is de nicotine snel weer weg. Je krijgt na een tijdje weer trek in een nieuwe sigaret. Hoe lang dat duurt? Dat hangt af van hoeveel sigaretten je meestal per dag rookt. Het maakt ook uit hoe je de sigaretten over de dag verdeelt. Je merkt het bij de dingen die je elke dag doet. Ook dan krijgt je zin in roken. Je vindt het moeilijk om die dingen te doen zonder te roken. Roken hoort voor jou bij je  leven. Dat hoort allemaal bij de verslaving.

 

Giftige stoffen

Er zijn drie heel bekende stoffen in rook. Dat zijn nicotine, koolmonoxide en teer.

  • Nicotine laat het hart sneller kloppen. Nicotine zorgt voor een hogere bloeddruk en schade aan de binnenkant van de bloedvaten. Door nicotine worden bloedvaten nauwer. Nicotine maakt je verslaafd. De stof komt snel in de hersenen. Al in 10 seconden. Nicotine zorgt dat je steeds weer zin hebt in roken.
  • Koolmonoxide zorgt voor een slechtere conditie. Koolmonoxide zit in het bloed in plaats van zuurstof. Het bloed brengt minder zuurstof door het lichaam, als je rookt. Je bent dan sneller moe bij sporten of traplopen. 
  • Teer veroorzaakt de rokershoest. In de longen zitten trilhaartjes. Deze trilhaartjes houden de longen schoon. Als je rookt, worden de trilhaartjes vastgeplakt. De trilhaartjes werken niet meer goed. Je moet dan vaak hoesten om het vuil uit de longen weg te krijgen. 

Andere schadelijke stoffen

 

Sigarenrook

Veel mensen denken dat sigarenrook minder schadelijk is voor de gezondheid dan sigarettenrook. Dit is niet waar. Sigarenrook is juist ongezonder. Er zit meer teer, koolmonoxide en ammoniak in. De teer in sigarenrook bestaat uit meer kankerverwekkende stoffen dan de teer in sigarettenrook.

Als je sigaren rookt, adem je de rook niet in of inhaleer je minder diep. Sigarenrook wordt namelijk beter in de mondholte opgenomen dan sigarettenrook. Het roken van sigaren, zonder te inhaleren, is minder slecht voor de longen. Toch heeft ook een sigarenroker meer kans op longkanker dan een niet-roker. De kans op keel- en mondkanker is zelfs groter dan bij sigarettenrokers. De kans op hart- en vaatziekten is bijna net zo hoog als bij sigarettenrokers.

 

Meeroken is ook schadelijk

De meeste sigarettenrook komt van het brandende stuk van de sigaret. Dat is wel 85%. Dit heet de rook van de ‘zijstroom'. Die rook komt in de kamer waar wordt gerookt. De roker ademt 15% van de rook zelf in. Dat heet de ‘hoofdstroom’. Niet-rokers krijgen stoffen binnen uit de rook in de kamer. Een sigaret brandt zacht, zonder vlammen. Hij smeult. Door het smeulen, zitten in de rook van de zijstroom meer kankerverwekkende en giftige stoffen. Daarom is ook meeroken slecht voor de gezondheid.

 

(Bronvermelding: Stivoro)