Hoe stop je

 

Veel mensen proberen te stoppen met roken. En veel mensen lukt het niet. Ze zeggen: ‘Ik heb geen sterke wil.’ Maar stoppen met roken gaat niet alleen om wíllen. Het gaat ook om kúnnen. Je kunt het leren, net als autorijden.

Je maakt stoppen makkelijker door er eerst goed over na te denken. Bijvoorbeeld over de vraag, waarom rook ik eigenlijk? Doe de test: Waarom rookt u? (http://www.stivoro.nl/Voor_volwassenen/Stoppen_met_roken/Hoe_stopt_u_/Waarom_rookt_u_/Index.aspx)

Leestip:

Het boek Nederland Stopt! Met Roken (http://www.nederlandstopt.nu/)

van longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter geeft je een overzicht van de verschillende manieren om te stoppen. Welke werken echt, welke niet? Ook staat er een stappenplan om te stoppen in. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Maak uw eigen stopplan:

Met de informatie hieronder kun je zelf een plan maken. Kies een dag, verzin iets anders om te doen, beloon jezelf, etcetera. Hoe moeilijk dat soms ook is. Je kunt ook veel leren van vorige keren dat je probeerde te stoppen. Waarom lukte 't niet? Hoe doe ik het nu anders.


Kies een dag

Misschien heb je al een dag afgesproken met uw partner. Of met vrienden. Of met de huisarts. Zo niet, pak dan even de kalender of de agenda. Kies een dag over één of twee weken. Kies een dag die je goed uitkomt. Sommige mensen stoppen liever in het weekend. Andere mensen liever door de week. Meestal wordt op feestjes veel gerookt: let daar op. Schrijf de stopdag in je agenda. Of zet een cirkel om de stopdag op de kalender. Zeg tegen jezelf: ‘Op die dag ga ik stoppen.’ Vanaf dan heb je nog één of twee weken tot de stopdag. In die tijd kun je alvast wennen.

 

Moeilijke momenten

Samen met anderen
Stoppen met roken is vaak moeilijk als het gezellig is. Zeker als je ergens bent waar andere mensen wel roken. Het is dan vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Sommige rokers zullen het niet leuk vinden dat je stopt. Ze zeggen: ‘Neem gezellig een sigaret.’ Of: ‘Eentje is niet erg.’ Waarom? Omdat het voor rokers makkelijker is als anderen ook roken. Wat kunt je doen?

  • Leg uit dat je bent gestopt. Dat je niet wilt roken. Zeg: ‘Nee is nee, ik wil geen sigaret.’ En probeer dan over iets anders te praten.
  • Vertel hoe goed je je voelt zonder roken. Hoe goed je conditie is geworden.
  • Als het echt niet anders kan: ga even weg. Loop even naar de keuken. Schenk een kop thee in. Ga naar de wc. Als je terugkomt, kunt je zeggen dat u niet meer over roken wilt praten.

Vervelende gevoelens
Sommige mensen roken vooral bij vervelende gevoelens. Misschien is dit voor jou ook zo. Als je boos bent bijvoorbeeld. Of verdrietig. Of als je veel stress hebt. Roken is dan een manier voor je om met vervelende gevoelens om te gaan. Nu je stopt, moet je op zoek naar andere manieren. Denk aan ontspanningsoefeningen. Of aan praten over gevoelens.

Zin om te roken
Je rookt omdat je lichaam en je geest het nodig hebben. Als je stopt, is de nicotine binnen een week uit je lichaam. Toch kunt je langer dan een week zin houden om te roken. Dat heeft te maken met gewoonte. Het is voor jou een gewoonte om dan en dan te roken. Om dit te doorbreken, kunt je gebruikmaken van hulpmiddelen.

De belangrijkste sigaretten

Je weet vast wel wanneer je graag rookt. Binnenkort gaat je stoppen met roken. Het is goed om te weten wat voor jou de moeilijkste momenten worden. Wat zijn voor jou de belangrijkste drie sigaretten? Hieronder kunt je opschrijven hoe laat en waar je ze rookt. En hoe je op een andere manier door de moeilijke momenten komt.

De 3 belangrijkste sigaretten op een dag:

 

Tijd                      Plaats   Veranderen situatie      Aternatief voor roken
Sigaret/shagje 1                                                     
Sigaret/shagje 2              
Sigaret/sjagje 3           

Rookdagboek
Misschien vindt je het lastig om de drie belangrijkste sigaretten te noemen. Een rookdagboek kan helpen.  In het rookdagboek geef je bij iedere sigaret die je pakt gelijk een cijfer voor de trek en voor de smaak. De sigaretten met de hoogste cijfers zijn de belangrijkste sigaretten.

Tips voor de stopdag

De stopdag. Je eerste dag zonder sigaretten. Waar moet je aan denken?

  • Zorg dat je geen sigaretten in huis hebt, ook niet voor bezoek.
  • Doorzoek je kleren, kasten, tassen, auto, bureau enzovoort. Als je nog sigaretten vindt, gooi ze dan meteen weg.
  • Berg alle asbakken en aanstekers ver weg op.
  • Vergeet de sigaretten, asbakken en aanstekers op je werk niet (als je daar nog mag roken).
  • Vraag de mensen in je huis om niet te roken.
  • Houd het makkelijk. Zorg dat je kunt ontspannen. Ga een stuk fietsen of ga naar de bioscoop.
  • Misschien mist je de sigaret bij de koffie heel erg. Sla dan de koffie over en neem iets anders, bijvoorbeeld thee of vruchtensap.
  • Pas op met alcohol. Roken en alcohol horen voor veel mensen bij elkaar. Met alcohol op is het moeilijker om nee te zeggen tegen een sigaret.
  • Maak een lijstje waarop staat waarom je wilt stoppen en draag dit bij je. Lees het door als je zin krijgt om te roken

 

Beloningen

Stoppen met roken is lastig. Maar het helpt als je jezelf cadeautjes geeft. Na twee of drie dagen kunt je bijvoorbeeld een mooie cd kopen. Of lekkere doucheschuim. Een mooie bos bloemen. Dit werkt echt. De kans is groter dat je echt stopt.

 

Minder roken

Sommige mensen stoppen niet met roken, maar gaan minder roken. Dat werkt meestal niet zo goed. Want die mensen zijn toch de hele tijd met roken bezig.

Je besluit bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag te roken. Dan blijft je lichaam om nicotine vragen. Als je dan eindelijk die derde, vierde of vijfde sigaret rookt, dan is je lichaam extra ‘tevreden’. Daar komt bij dat minder roken er ook voor zorgt dat je de rook dieper inademt. De gevaarlijke stoffen gaan daardoor dieper in je longen.

Minder roken kan een goed idee zijn. Maar alleen als eerste stap naar niet roken! Zo’n tijdje van minder roken moet niet langer duren dan twee weken. Dan moet je helemaal stoppen. In die twee weken ontdekt je waar je op moet letten als je echt stopt.

 

'Light' sigaretten

Op pakjes sigaretten staan cijfers. De hoeveelheid nicotine en de hoeveelheid teer. Toch zijn die cijfers niet zo belangrijk als de manier van roken.

De manier van roken is: hoeveel rookt je per dag? Hoeveel trekjes neemt je per minuut? Hoe hard trekt je aan je sigaret of sjekkie?

Met 'light' sigaretten krijgt je bijna evenveel teer binnen als bij gewone sigaretten. Rokers van 'light' sigaretten passen hun manier van roken namelijk aan om toch genoeg nicotine binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door de rook dieper in te ademen. Door de sigaret verder op te roken. Door de gaatjes in het filter af te dekken.

'Light´ sigaretten zijn dus niet gezonder dan gewone. Je krijgt evenveel slechte stoffen binnen.