Doel kinderwensconsult

Het kinderwensconsult heeft als doel een stel zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van je zwangerschap hebben meer invloed dan lang is gedacht. Het blijkt heel belangrijk dat beide partners gezond leven. Jullie leefstijl is van invloed op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

We  merken steeds vaker dat bepaalde afwijkingen bij kinderen in een vroeg stadium van de ontwikkeling zijn ontstaan. Er wordt niet bij alle afwijkingen een duidelijke oorzaak gevonden. Voor een aantal afwijkingen is wel bewezen dat bepaalde gewoonten, zoals bijvoorbeeld roken, alcohol- en drugsgebruik, blijvende schade kunnen aanrichten bij het ongeboren kind. Verder is bekend dat door het gebruik van foliumzuur (vitamine B11), van het moment dat je stopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen tot tien weken na het zwanger worden, de kans op een kindje met een open rug of open schedel drastisch wordt verlaagd.

Tijdens het kinderwensconsult zal de verloskundige onder andere vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van jou en jouw partner, bijzonderheden in de familie, zoals aangeboren afwijkingen en je leef- en voedingsgewoonten. Daarnaast zal zij/hij adviezen geven over bijvoorbeeld foliumzuurgebruik en het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Vragen over het daadwerkelijk zwanger worden kunnen ook worden besproken. Maar dit zijn niet de enige adviezen die gegeven worden. Vaak komen er door de gerichte vragen van de verloskundige zaken naar voren die voor jouw specifieke situatie van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke ziekten of afwijkingen die in de familie voor kunnen komen. Het doel van het kinderwensconsult is dan ook dat alle vrouwen op een gezonde en bewuste manier aan hun zwangerschap beginnen.

Voorafgaand aan de afspraak graag ter voorbereiding de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl invullen. Je kunt er ook eventueel extra informatie over ziekten of erfelijkheid opzoeken of navragen en dit meenemen naar de afspraak.