Ziekenhuis

Poliklinisch in het ziekenhuis bevallen
Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Je overlegt met je verloskundige over het moment wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen.
De verloskundige belt naar het ziekenhuis om te informeren of er op dat moment plaats is.
In deze praktijk werken we samen met drie ziekenhuizen : Het Canisius WilhelminaZiekenhuis ( het CWZ) en het Universitair  Medisch Centrum St. Radboud  (het UMCN), beide te Nijmegen en het Ziekenhuis Rivierenland  (ZRT) in Tiel. ( zie: www.cwz.nl en www.umcn.nl en www.zrt.nl )

Je bepaalt zelf het ziekenhuis van eerste én soms het ziekenhuis van tweede keuze. (Een enkele keer blijkt dat het derde ziekenhuis plaats heeft).
Vervolgens gaan we gezamenlijk naar het ziekenhuis, naar de verloskamers. In het ziekenhuis “ huur ” je een verloskamer . Deze huur bedraagt € 350,= . Afhankelijk van de polis bij je ziektekostenverzekering betaal je wel of niet een eigen bijdrage. 
Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige en met assistentie van een kraamverzorgster of een verpleegkundige . Twee uur na de bevalling mogen jullie met jullie baby weer naar huis. Als er complicaties zijn, blijf je natuurlijk langer.

Een reden om poliklinisch te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt.
Ook hier geldt: De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is.

Het voordeel van poliklinisch bevallen is, dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden.