Vruchtwater verliezen

 

  • Soms breken eerst de vliezen spontaan waardoor je vruchtwater verliest. Bij 20% van de zwangeren begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je kunt vruchtwater druppelsgewijs verliezen of in een grote plons. Het vruchtwater blijft lopen en is meestal kleurloos, wit of lichtroze. Soms voel je de vliezen ‘knappen’. Twijfel je of het vruchtwater is (afscheiding of urine kan ook een verklaring zijn voor wat vochtverlies): vruchtwater heeft een onmiskenbare weeïge zoete geur die met niets anders te vergelijken is. Met gebroken vliezen mag je niet in bad en geen sex meer hebben vanwege het infectiegevaar.
  • Het is ook mogelijk dat de vliezen breken terwijl de bevalling al bezig is, tijdens de weeën.
  • De derde mogelijkheid is dat de verloskundige de vliezen breekt tijdens
    de bevalling om hierdoor bijvoorbeeld sterkere weeën te krijgen of om de indaling van de baby te bevorderen. Dit gebeurt tijdens een inwendig onderzoek met een vliezenbreker. Dit doet jou én de baby géén pijn.

Sommige baby's poepen al in het vruchtwater. Dit noemen we meconiumhoudend vruchtwater. Dit kan een teken zijn dat de baby het benauwd heeft, maar het hoeft niet. Omdat de baby het mogelijk benauwd heeft ( gehad) verwijzen we je naar het ziekenhuis, waar de hartslag van de baby continue bewaakt wordt via een hartfilm van de baby; het CTG. Bij 9 % van de bevallingen is er sprake van meconiumhoudend vruchtwater.
De verloskundige van het ziekenhuis (=de klinisch verloskundige) of de arts-assistent ( onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog), begeleidt dan de rest van de bevalling.
In sommige gevallen zullen we je niet insturen, terwijl de baby toch in het vruchtwater heeft gepoept. Bijvoorbeeld als de bevalling heel snel verloopt en er geen tijd meer is.

Zijn je vliezen gebroken ? Probeer dan wat op te vangen en bel de verloskundige. 
( Tel : 0487-517800)