Thuis

Thuis bevallen
De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van service is uniek in de wereld. Bij een thuisbevalling komt de verloskundige voor de (medische) begeleiding en een kraamverzorgster voor de assistentie bij de bevalling.
De kraamverzorgster zorgt na de bevalling voor jou, de baby en evt. je gezin.
Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een
vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Voor een thuisbevalling zijn een aantal voorzorgsmaatregelen belangrijk:

  • Een veilige omgeving
    In sommige situaties kan  het veiliger zijn om  op de begane grond te blijven voor de bevalling. (denk b.v. aan een lastige begaanbare trap voor vervoer met een brancard of  je woont in een flat zonder lift .
    Ook als je  een verhoogde BMI ( overgewicht ) hebt, is het met het oog op mogelijk vervoer veiliger op de begane grond.
  • Een tas met spullen voor jezelf en de baby
    Dit voor het geval je tóch naar het ziekenhuis doorgestuurd zou worden .

Er kan tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, een medische reden om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Die kans is groter als je voor de allereerste keer gaat bevallen. Van alle vrouwen die thuis willen bevallen, bevalt uiteindelijk zo’n 30% thuis. Uit diverse grote onderzoeken blijkt dat thuis bevallen net zo veilig is als bevallen in een ziekenhuis met begeleiding van uw eigen verloskundige. In minder dan 4% van de geplande thuisbevallingen is er een indicatie om met spoed en met ambulance naar het ziekenhuis te gaan. Het is afhankelijk van de verwijsindicatie of u met eigen vervoer of met ambulance naar het ziekenhuis gaat.