Soorten weeën

 

De ene wee is de andere niet.

 

 

Voorweeën
Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van weeën. Deze voorweeën komen vooral ’s nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht, frequentie en duur toenemen. Maar ze zijn vaak al wel pijnlijk,waardoor je er niet van kan slapen. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.

 

Beginnende weeën
Deze weeën komen soms om de zeven - acht minuten, maar kunnen ook direct om de drie minuten komen. Het kenmerk van deze weeën is dat ze vrij kort duren, ongeveer een halve minuut en dat de pijn nog best te verdragen is. Als het je eerste kindje is zorgen deze weeën voor het verstrijken en verweken van de baarmoedermond.

 

 

Ontsluitingsweeën
Het belangrijkste kenmerk van goede weeën is dat ze steeds krachtiger worden en steeds langer gaan duren. Een wee die voor ontsluiting zorgt duurt één minuut en  is flink pijnlijk . In de eerste centimeters van de ontsluiting komen deze weeën ongeveer om de vier tot vijf minuten, maar langzaam maar zeker komen ze steeds sneller op elkaar en gaan ze steeds meer pijn doen.
Het belangrijkste is hoe krachtig de weeën ze zijn. Je kunt beter één wee in vijf minuten hebben die flink lang duurt en pijn doet, dan iedere drie minuten een wee die maar een halve minuut duurt en die wel pijnlijk is, maar die je best kunt verdragen. De lange en pijnlijke weeën zorgen voor goede ontsluiting.
Bij je volgende kindje ontsluit je over het algemeen gemakkelijker.

 

Persweeën
Tijdens de laatste centimeter van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet persen; het gevoel heel nodig te moeten poepen. Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Het hoofdje wordt dan tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen.
Bij volledige ontsluiting- anders gezegd : bij 10 cm ontsluiting-  krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je nu wilt of niet, je moet meedrukken. Persweeën kenmerken zich dus door het feit dat je niets anders kunt dan meepersen.

 

Naweeën
Dit zijn erg krachtige weeën ná de geboorte van de baby. Deze weeën zijn   
nodig om de moederkoek los te krijgen van de baarmoederwand en de moederkoek geboren te laten worden. Ook  als de moederkoek geboren is,
krijg je nog steeds weeën. Gelukkig is het zo dat na de geboorte van het eerste kind de meeste vrouwen weinig tot geen hinder hiervan ervaren. Bij een tweede of meerdere kinderen ervaren vrouwen  meestal wel  pijn. Dit geldt ook nog in de kraamperiode. Tijdens het geven van borstvoeding  komt door het zuigen opnieuw het hormoon oxytocine vrij. Dit is hetzelfde hormoon wat tijdens de bevalling weeën veroorzaakt. (“Bevalhormoon”) Naarmate de dagen verstrijken nemen de naweeën af.