Ná de geboorte

 

Bloedverlies ná de geboorte van de baby
Als de baby geboren is, start het ‘nageboorte-tijdperk’. In deze fase krimpt de baarmoeder in elkaar doordat de inhoud ineens veel kleiner is geworden, nu de baby en het vruchtwater verdwenen zijn. Deze vormverandering veroorzaakt opnieuw weeënactiviteit. Hier heb je gelukkig véél minder last van! De zogenoemde naweeën zorgen ervoor dat de placenta (moederkoek)  losraakt van de baarmoederwand. Omdat de placenta juist een ‘bloed’-orgaan is, ontstaat er een wond in de baarmoederwand. Het is dus normaal dat de geboorte van de placenta en vliezen gepaard gaat met een  hoeveelheid bloedverlies. Tot een hoeveelheid van 500 ml bloedverlies is normaal, tussen de 500 en 1000 ml is royaal. Vaak krijg je een injectie in je bovenbeen met een weeënstimulerend middel- oxytocine- om te helpen dat het bloedverlies  binnen de normale grenzen blijft.

 

Stolsels
Na de geboorte van de placenta zit de bevalling er op. De wond in de baarmoeder heeft tijd nodig om te genezen en geeft de eerste dagen na de geboorte nog behoorlijk wat bloedverlies. De hoeveelheid is te vergelijken met een forse menstruatie. Nog steeds is de baarmoeder actief en maakt naweeën.Soms lukt het je niet om spontaan te plassen na de bevalling. Een volle blaas belemmert de baarmoeder om goed samen te trekken. Hierdoor kan het bloed niet weg en kunnen er stolsels in de baarmoeder ontstaan. In een normale situatie hoor je binnen 6 uur na de bevalling spontaan te kunnen plassen.

Niet kunnen plassen is niet de bedoeling. Als de verloskundige er niet meer is, laat je kraamverzorgster haar bellen of bel zelf als de kraamverzorgster niet meer in huis is.

Soms is de baarmoeder  ‘vermoeid’ na de bevalling en komen er onvoldoende naweeën waardoor er stolsels gevormd kunnen worden of waardoor je veel bloedverlies kunt krijgen. Ook nu geldt: . 

Veel bloedverlies of stolsels  zijn niet de bedoeling. Als de verloskundige er niet meer is, laat je kraamverzorgster haar bellen of bel zelf als de kraamverzorgster niet meer in huis.