Klachten in de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je diverse klachten krijgen:

 

 Aambeien    Bandenpijn    Bekkenpijn  
 Blaasontsteking    Bloedneus  Tandvleesbloeding
 Bloedverlies  Maagzuur   Carpaal tunnel syndroom 
 Haargroei  Harde buiken   Jeuk
 Lage rugpijn  Minder leven voelen     Misselijkheid
 Moeheid  Spataderen  Spierkrampen
 Striae  Vaginale infecties  Vocht vasthouden

 

 

Aambeien
Het zwangerschapshormoon progesteron heeft een verslappende werking op de spieren. Zo ook de spieren in de wanden van de bloedvaten. Door het progesteron werken ook de darmen trager met het gevolg dat er meer vocht aan de ontlasting onttrokken wordt en deze harder wordt.
Door harde ontlasting en lang persen kunnen aambeien ontstaan. Voorkom harde ontlasting door ruim twee liter te drinken per dag. Probeer zoveel mogelijk vezelrijke producten te eten, zoals bruin brood, groente, volkoren producten, rauwkost en fruit. Ga als je aandrang hebt, direct naar de toilet en blijf daar niet te lang zitten. Je mag gerust kortdurende persen.
Aambeien kunnen ook ontstaan zonder dat je last hebt van obstipatie. Dit wordt dan veroorzaakt door de zware druk van de zwangere baarmoeder op de bekkenbodem.

Mocht je veel last hebben dan kan je medicijnen halen bij de apotheek, bijv. Sperti. Ook hebben veel vrouwen baat bij Curanol, zalf en tabletten, deze kan je bestellen via de website: www.curanol.nl

 

Bandenpijn
Bandenpijn is een normaal en veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. De banden die de meeste klachten geven, zijn de banden die zowel links als rechts vanuit de bovenkant van de baarmoeder, langs de baarmoeder en dan via het lieskanaal naar de binnenkant van de grote schaamlippen lopen. Deze banden worden als elastiekjes uitgerekt tijdens het groter worden van de baarmoeder. Bij een plotselinge beweging worden deze banden nog eens extra opgerekt en dat kan een vervelende stekende pijn geven of een zeurend gevoel. Dit kan onder meer gebeuren bij hoesten, bij het opstaan, bij omdraaien in bed, bij lopen en aan het einde van de dag als je lichaam moe is. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Warmte op de pijnlijke plek met een kruik, douche of bad doet vaak wonderen. Ook door even rustig te liggen merk je dat de pijn overgaat.

 

Bekkenpijn
Het bekken is samengesteld uit verschillende botten. Tussen deze botten zit kraakbeen en elastische banden en kapsels. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken je bekkengewrichten en banden. Dit is nodig om over enige tijd je kindje te kunnen baren. Dit verweken kan pijnklachten veroorzaken. De één heeft hier echter meer last van dan de ander tijdens de zwangerschap.

Wat kun je hier tegen doen:

  • Voorkom een waggelgang. Hierdoor wordt het alleen maar erger.
  • Probeer niet te veel trap te lopen of te fietsen. Als je de trap oploopt moet je elke tree je ene voet bij de ander sluiten. Als je de trap afgaat doe dit dan het liefst achterstevoren of zittend op je billen.
  • Probeer zwaar tillen te vermijden. Til geen zware boodschappentas wanneer er ook iemand anders is die de tas kan dragen. Til het zeker niet aan één kant, maar probeer het gewicht aan twee kanten te verdelen. Soms kun je tillen natuurlijk niet vermijden, zeker niet met kleine kinderen, probeer dan goed op je houding te letten: ga goed door je knieën, met een rechte rug.
  • Wanneer je ’s ochtends opstaat, draai dan vanuit rugligging eerst op je zij, ga dan zitten en kom daarna omhoog om uit bed te stappen.Loop niet op hoge hakken, maar draag platte schoenen
  • Draag eventueel een buikband voor extra ondersteuning. Deze kan je o.a.kopen bij de Prenatal.
  • De hele dag op bed liggen of in een stoel zitten is niet goed voor je bekken, té actief zijn ook niet. Probeer voor jezelf een goede balans te vinden.
  • Als dit allemaal niet helpt kun je via ons het telefoonnummer krijgen van een bekkenfysiotherapeut en hier een afspraak maken (zonder verwijzing van een huisarts).

 

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap geeft een blaasontsteking vaak niet de typische klachten zoals een branderig gevoel tijdens of na het plassen en vaak plassen (dit moet je toch al!), maar uit een blaasontsteking zich vooral als een zeurende buikpijn voornamelijk onderin de buik of harde buiken. Wanneer je deze klachten hebt, meldt dit dan aan ons. We zullen de klachten met je doorspreken en indien nodig je urine laten controleren bij de huisarts en je gericht advies geven.
Als je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur door de huisarts voor geschreven. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Drink extra veel water en gebruik extra veel producten waar Vitamine C in zit (kiwi, sinaasappel(sap), Cranberrysap, grapefruit(sap). Dit verlaagt de zuurgraad in je blaas waardoor de bacteriën sneller dood gaan. Maak de antibioticakuur altijd af en laat daarna je urine controleren om te kijken of de blaasontsteking echt over is. Dit alles is belangrijk omdat een blaasontsteking voortijdige weeën kan geven. Als je denkt dat het bovenstaande op jou van toepassing is, neem dan altijd even contact op met ons. Als je een blaasontsteking hebt doorgemaakt in de zwangerschap kweken wij de urine opnieuw bij een zwangerschapsduur van 34-35 weken.

 

Bloedneus/Tandvleesbloeding
Door het hormoon progesteron liggen de bloedvaatjes in je neus en tandvlees meer aan de oppervlakte dan voor de zwangerschap. Hierdoor zijn ze veel kwetsbaarder. Je kan zomaar ineens een bloedneus krijgen, vooral bij snuiten, niezen of overgang van koude naar warmte. Aangezien je tandvlees in de zwangerschap wat gevoeliger is, zal het sneller bloeden, vooral bij tanden poetsen. Gebruik daarom een zachte tandenborstel.

 

Bloedverlies
Een kleine bloeding komt bij vele zwangere vrouwen voor. Je schrikt er vaak van omdat bloedverlies niet bij een zwangerschap hoort. Bloedverlies kan verschillende betekenissen hebben. Een bloeding in de eerste zwangerschapsweken kan wijzen op een innestellingsbloeding, je kunt iets bloed verliezen na gemeenschap en ook na moeizame ontlasting.

Bloedverlies in de eerste 12-14 weken kan ook wijzen op een beginnende miskraam, vaak heb je dan ook krampende buikpijn. Indien je helderrood bloedverlies hebt tussen de 7 en 12 weken kunnen we een echo maken om te controleren of de zwangerschap nog in orde is of dat er toch sprake is van een miskraam. Bel ons hiervoor overdag om een afspraak te maken.

Je kan ook bloedverlies hebben na het vrijen. De baarmoedermond is in de zwangerschap zeer goed doorbloed en bloedt vrij snel bij aanraking. Dit kan echter geen kwaad voor de zwangerschap. Enkele dagen nadien kan je nog iets bruinige afscheiding hebben.    

Aan het einde van de zwangerschap kan je af en toe wat slijmerig  (bruin) bloed verliezen; de slijmprop. De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling begint, maar is een teken dat  het einde van de zwangerschap nadert.

Wanneer je een heel klein beetje bloedverlies hebt en je dit kunt verklaren door gemeenschap of moeizame ontlasting mag je dit rustig afwachten. Maar wanneer je ruim bloedverlies hebt, buikpijn hebt en/of ongerust bent moet je ons altijd bellen. Bij bloedverlies later in de zwangerschap moet je altijd de verloskundige direct  bellen via 0487-517800, kies 1.  Bewaar het inlegkruisje of maandverband waarin het bloedverlies zichtbaar is, zodat wij de hoeveelheid in kunnen schatten.

 

Maagzuur
De spier die de maag moet afsluiten werkt niet optimaal onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Hierdoor kan er maagzuur lekken vanuit de maag naar de slokdarm. Zeker als je maag leeg is, zal je er meer last van kunnen hebben. Eet daarom vaak kleine hoeveelheden zodat de maag niet leeg is en het maagzuur zich kan binden met het te verteren voedsel. Probeer iets te eten waar een melkproduct in zit. Vanillevla en andere melkproducten bevatten calcium; het calcium bindt met het maagzuur waardoor de klachten minder kunnen worden. Ook rijstwafels, stukjes droog brood, soepstengels of pepermunt binden makkelijker met het maagzuur.
Probeer verder die voeding te vermijden waar je last van hebt. Vaak verergeren koolzuurhoudende dranken, koffie, vet eten of sterk gekruid eten de klachten van brandend maagzuur. Bij de apotheek kan je Rennie’s, Antagel of Regla PH kopen. Deze preparaten binden het zuur waardoor je even van je klacht af bent. Deze producten kan je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen en zonder probleem in de zwangerschap gebruiken.

 

Carpaal tunnel syndroom
Een aantal zwangere vrouwen heeft last van slapende handen en soms een pijnlijke tinteling in handen en vingers. Deze klachten treden meestal ’s nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij hun dagelijkse werkzaamheden behoorlijk last van hebben. Vooral na het opstaan hebben ze weinig gevoel en krachtsverlies in hun vingers en handen.
De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in het weefsel van een soort hoesje (tunnel) dat om de zenuwbanen zit en door het polsgewricht loopt tot aan de vingertoppen.
Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, dan kan het toch zijn dit vocht in die tunnel (de carpale tunnel) ervoor zorgt dat de zenuwen bekneld raken. Dit kan klachten geven als tintelingen in de vingers, slapende handen en soms zelfs pijn waar je ’s nachts wakker van wordt. Vaak heb je minder kracht in die hand.  Het kan verlichting geven door wisselbaden te nemen en dan te bewegen met de vingers (knijpen in een spons). Ook wil het dragen van skatehandschoenen verlichting geven. 
Na de zwangerschap verdwijnen deze klachten meestal volledig, al kan dit wel enkele maanden duren.

 

Haargroei
Onder invloed van zwangerschapshormonen krijg je een versterkte haargroei.
Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen.
Na de zwangerschap zal dit geleidelijk weer verdwijnen.

 

Harde buiken
Met harde buiken worden samentrekkingen van de baarmoeder bedoeld. De baarmoeder is een grote spier die, ook als je niet zwanger bent, regelmatig samen trekt. Dit merk je niet altijd op.
Naarmate de baarmoeder groter wordt en van binnenuit opgerekt wordt door de groter wordende vruchtzak met het kindje, kan je steeds meer harde buiken krijgen. Dit is een normaal verschijnsel zolang deze niet pijnlijk zijn en er geen regelmaat in zit van vaker dan om de  10 minuten.
Aan het einde van de dag zal je er meer last van kunnen hebben, een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.
Als je door de dag genomen pijnlijk harde buiken met een regelmatige frequentie hebt, die met rust niet afnemen,  neem dan altijd contact met ons op.

 

Jeuk
Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap ten gevolge van hormonale beïnvloeding van de leverfuncties. Dit kan jeuk geven. Dit wil niet zeggen dat je lever niet goed werkt.
Mentholpoeder, Cardiflor van VSM en vooral niet te warm douchen kan wat verlichting geven. Ook aftersun kan een verlichting tegen de jeuk zijn. Meldt het wel altijd op het spreekuur.
Als de baby geboren is verdwijnt deze jeuk weer vanzelf.

 

Lage rugpijn
Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Je bent dus aangewezen op de spieren van je rug. Daardoor wordt je rug overbelast en krijg je lage rugpijn. Let op een goede houding. Bespreek je klachten tijdens het spreekuur zodat we je gepaste adviezen kunnen geven.

 

Minder leven voelen
Vanaf de 28e zwangerschapsweek zal je kindje een patroon gaan ontwikkelen in de bewegingen. De baby heeft afwisselende periodes van rust en periodes van activiteit, dit is het zgn slaap-waakritme. Rustperioden duren meestal 20-40 minuten en zijn zelden langer dan 90 minuten. Neem de tijd om het bewegingspatroon van je baby te leren kennen.  Wanneer je baby plots minder beweegt dan je gewend bent, is het belangrijk om hier geconcentreerd aandacht aan te besteden.Neem eerst een bad of douche om jezelf te ontspannen en ga  hierna twee uur in een ontspannen houding liggen, liefst op je zij. Tel het aantal bewegingen. Indien de baby binnen de 2 uur géén10 keer bewogen heeft, neem dan contact met ons op. (0487-517800) . Dit is een reden voor een extra controle. Behalve de gebruikelijke controle zoals je die inmiddels gewend bent, zullen we een echo maken een een CTG.  Tijdens het maken van een CTG wordt de hartslag van de baby gedurende minimaal een half uur geregistreerd en er wordt geregistreerd of je buik rustig en ontspannen is, of je harde buiken hebt of weeen. Het hartslagpatroon van het CTG geeft informatie over de conditie van de baby. 

 

Misselijkheid
Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HCG- hormoon). Na ongeveer drie maanden wordt het werk van het HCG-hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid in de meeste gevallen.
Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je 's ochtends wakker wordt, voor je opstaat ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk.
Indien de misselijkheid zo erg is dat je geen drinken meer binnen houdt en je veel minder kan plassen of je urine is donkerder van kleur, neem dan contact met ons op.
Ook kan de huisarts een medicijn voorschrijven zodat de misselijkheid iets minder wordt. Indien je veelvuldig braakt, is dit medicijn ook in zetpillen voor te schrijven.

 

Moeheid
In het begin van de zwangerschap ben je vooral moe door de veranderde hormoonhuishouding. Ook kost het groeien van de baby erg veel energie voor je eigen lichaam. Het beste is er maar aan toe te geven:vroeg naar bed, een dag vrij en wat leuke dingen doen. Extreme vermoeidheid kan ook duiden op een daling van het ijzergehalte. Wij controleren daarom het ijzergehalte tijdens de zwangerschap. Bij een ijzertekort krijg je zo nodig medicijnen voorgeschreven.

 

Spataderen
Spataderen worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten verslappen. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat de klepjes die in de aderen zitten, niet zo goed meer werken. Doordat de vaatwand verslapt kan het vat gaan uitzetten. Als de kleppen niet goed meer werken stroomt er iets bloed terug in de benen (in plaats van richting het hart). Tezamen zorgt dit ervoor dat je spataderen kunt krijgen.
Ter voorkoming van spataderen is het belangrijk dat je de doorstroming van de benen bevordert.

Tip: Zit niet met de benen over elkaar en beweeg je voeten regelmatig als je lang zit. Probeer niet te lang stil te staan, als je staand werk doet, maak dan regelmatig loopbewegingen.

Vaginale spataderen komen ook voor, dit kan vaak een heel vervelend gevoel geven. Steunkousen helpen hierbij niet om de klachten te verminderen.

Tip: Als je ’s middags gaat rusten, neem dan een koude washand en druk die tegen de vaginale spataderen aan, dit zorgt ervoor dat de druk afneemt en de pijn verminderd. Vaginale spataderen zijn geen belemmering voor een normale bevalling.

Steunkousen kunnen verergering van spataderen en de pijn ervan verminderen.

 

Spierkrampen
Door verminderde doorbloeding van de benen kun je spierkrampen krijgen. Dit zie je met name vaak in de nacht. Er zijn veel vrouwen die goede ervaringen hebben met Gehwol beenbalsem. Deze kan je kopen bij een drogisterij.

 

Striae
Striae, ook wel zwangerschapsstriemen, ontstaan wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer bij kan houden. Hierdoor gaan je opperhuid en het onderhuids bindweefsel scheuren. Eerst zijn het roodpaarse strepen, maar na je zwangerschap verbleken deze. Helaas zullen ze niet helemaal verdwijnen. Vóór het ontstaan van striae kan je huid wat gevoeliger zijn en jeuken. Er zijn vele zalfjes te koop, helaas is de werking hiervan nooit bewezen. Je kunt er dus niets aan doen om het ontstaan van striae te voorkomen. Wanneer striae ontstaan kan het verlichtend zijn de buik af te spoelen met koud water.

 

Vaginale infecties
Een schimmelinfectie (candida) is de meest voorkomende vaginale infectie. Naast de vagina kunnen ook de schaamlippen geïrriteerd zijn. Klachten die bij een candida-infectie kunnen optreden zijn: jeuk en/of een branderig gevoel, witte soms klonterige afscheiding, de schaamstreek kan rood zijn en soms is er ook een branderig gevoel bij het plassen.
In de zwangerschap ben je extra gevoelig voor een candida-infectie, dit heeft geen gevolgen voor de zwangerschap, wel kan het kind tijdens de baring geïnfecteerd raken, de baby krijgt dan spruw (witte aanslag en blaasjes in de mond). Spruw is zeer hinderlijk voor de baby. Het is dus zeker belangrijk om een schimmelinfectie te laten behandelen door de huisarts. Behandeling vindt plaats door tabletten die of ingebracht moeten worden in de vagina of worden ingenomen (oraal) of een combinatie van crème en tabletten.

 

Vocht vasthouden
Door het hormoon progesteron houd je vocht vast. Vooral in de laatste maanden van je zwangerschap zul je het meeste vocht vasthouden, met name je voeten, handen en gezicht worden dikker. Wanneer je bloeddruk goed is en je geen andere klachten hebt is vocht vasthouden niet erg. Belangrijk is om voldoende te drinken en als je zit lekker je benen wat hoger te leggen.