Waarom?

 

 

Moedermelk
Jouw moedermelk is altijd precies wat je baby op dat moment nodig heeft. De melk is helemaal compleet: de eerste zes maanden heeft je baby geen ander voedsel nodig. Geef alleen nog wel extra vitamine D en K.
Je kunt zo lang blijven voeden als je wilt. Dus ook ná zes maanden. Dat doe je dan naast de vaste voeding. Borstvoeding past zich aan de behoefte van de baby aan. Iedere voeding is de samenstelling van de melk een beetje anders.

De eerste dagen komt er een geelachtige melk uit je borsten. Die melk heet colostrum. Daarin zit veel eiwit, lactose en antistoffen. Deze melk is goed voor de darmen van je baby. Hij/zij kan er goed van poepen. En ze krijgen een goede weerstand tegen ziektes. Het is niet erg als de baby de eerste dagen bij de eerste slokjes alleen een paar druppeltjes binnenkrijgt. Dat is genoeg.
In de eerste en tweede week na de bevalling krijg je steeds meer melk. Misschien krijg je wel last van stuwing. Je borsten voelen dan heel vol aan. Laat je baby veel drinken, dan wordt de stuwing vanzelf minder. De baby krijgt nu ook meer honger en kan 8 tot 12 keer per dag komen.
Als je begint met een voeding komt er eerst voormelk. Dit is lichte, waterige melk waarin veel melksuikers zitten. Hiermee kan je baby de eerste dorst lessen. In deze melk zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Hoe langer je baby blijft zuigen, hoe vetter de melk wordt. Deze melk noemen we achtermelk.
Na de eerste maand  krijg je vanzelf meer een ritme. Sommige baby’s willen nog wel zeven of acht keer drinken. Anderen zijn tevreden met vijf of zes keer. Je mag je baby voeden als hij erom vraagt. Een uitgeruste en hongerige baby drinkt beter dan een baby die volgens schema moet drinken.

 

Voordelen van borstvoeding
Aan het geven van borstvoeding zitten verschillende voordelen zie 101-reden-om-bortsvoeding-te-geven. De belangrijkste voordelen van borstvoeding zijn:

  • Je hebt altijd een goede samenstelling.
  • Het is altijd op de juiste temperatuur.
  • Het geeft je kind goede afweerstoffen. (kan een bescherming geven tegen maag - darminfecties, middenoorontsteking en astma)
  • Je hebt het altijd bij je.
  • Uit onderzoek is gebleken dat kinderen op latere leeftijd minder kans hebben op overgewicht en hoge bloeddruk.
  • Je baarmoeder kan sneller terug zijn in zijn oude vorm.
  • Je kunt minder bloed verliezen na een bevalling.
  • Je bent meestal sneller terug op je oude gewicht.
  • De menstruatie laat vaak wat langer op zich wachten. (je kunt al wel vruchtbaar zijn!)
  • En tot slot, borstvoeding is goed voor de band tussen moeder en kind door het vele huid-op-huid contact.