Het spiralenspreekuur

  

Spiraal en het spiralenspreekuur.

Op het einde van het kraambed, maar ook tijdens de nacontrole komen voorbehoedsmiddelen aan bod en kunnen wij je informeren over de voor- en nadelen van het spiraaltje. Het plaatsen van een spiraal kan vanaf 10 weken na je bevalling. Mocht je een keizersnede gehad hebben, dan gebeurd het plaatsen vanaf 14 weken na de geboorte.

Hoe gaat het in zijn werk? 

 


(Telefonisch) Consult

Er vindt eerst een gesprek plaats met één van ons, dit kan telefonisch maar als je dat fijner vindt, ben je ook welkom op de praktijk. Hierna zorgen we voor je verwijsbrief en een recept.

 

 

SOA-test? 

Vóórdat een spiraal geplaatst word willen we er graag zeker van zijn dat er géén infectie in je vagina aanwezig is. SOA’s zoals Chlamydia zijn daar een voorbeeld van.

Denk je dat je risico hebt gelopen op een geslachtziekte of heb je afwijkende afscheiding (andere kleur/geur), doe dan een SOA-test.
Deze SOA-test kun je zelf thuis afnemen. De benodigdheden voor deze test kun je bij ons ophalen en  weer inleveren. In tegenstelling tot vele  ‘thuis-testen’ is deze test betrouwbaar en wordt de bepaling uitgevoerd bij het SHO ( Stichting Huisartsenlaboratoria Oost). De uitslag duurt 3-4 werkdagen.
De uitslag komt binnen via de verloskundige praktijk en we bellen je zodra we de uitslag hebben ontvangen. Kosten voor een SOA-test variëren tussen de 40-50 euro per test en worden meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar.

 

 

Spiraal bestellen : apotheek of internet?
Het type T-safe kan je rechtstreeks bestellen via internet.
Het bestellen van een Mirena-spiraal gaat altijd via de apotheek, je hebt hiervoor een recept nodig.

 

 

 

 

Afspraak maken voor plaatsing:

Het plaatsen van het spiraal gebeurt in het Verloskundig Centrum Nijmegen, Kamerlingh Onnesstraat 16 in Nijmegen. ( daar waar de meeste vrouwen ook de 20-weken echo hebben gehad). Om een afspraak te maken bel je naar het afsprakenbureau, tel: 088-9997010. 
Vergeet niet om tijdens je afspraak niet alleen het spiraaltje, maar óók de verwijsbrief mee te nemen én eventueel de uitslag van de SOA-test.

In het Verloskundig Centrum Nijmegen zul je de verloskundigen Eefje Baars en Annemiek Schuurman treffen.


Eefje Baars


 Annemiek Schuurmans

Tijdens het spiralenspreekuur kunnen twee verschillende spiralen worden geplaatst:

 

 • T-Safe spiraal. 
  Dit is een hormoonvrij spiraal dat 10 jaar lang betrouwbaar is.
  Je kunt de spiraal gemakkelijk bestellen via: www.t-safe.nl of bestellen bij je apotheek.
  De T-safe kost 69 euro.

   

 • Mirena spiraal. 
  Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. De verloskundige of huisarts schrijft een recept uit voor de spiraal die je vervolgens bij je apotheek kan ophalen. De Mirena spiraal kost 160 euro.
   


Kosten spiraalplaatsing
De kosten om een spiraal te laten plaatsen zijn 87,66 euro. Deze kosten worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoed of dat er een deel van je eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis. Het kan zijn dat dit bedrag in 2016 gewijzigd wordt. 


 
 

Voorbereidingen treffen:
 
 • Zwanger ????
  Een spiraal mag alleen geplaatst worden indien je er zeker van bent dat je niet zwanger bent. Mocht je daar twijfels over hebben, doe dan een zwangerschapstest. Vrij in elk geval veilig tot aan de plaatsing!
   
 • Pijnstillers
  Eén uur voor de spiraalplaatsing kan je 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen innemen, aangezien de plaatsing onaangenaam kan zijn. Deze medicatie mag ook genomen worden als je nog borstvoeding geeft. Direct na de spiraalplaatsing kun je wat bloedverlies hebben en heftige menstruatiekrampen. Ook dan mag je pijnstillers gebruiken.

 
 
 
 
De procedure bij het plaatsen

Met een echo wordt er gekeken hoe de baarmoeder precies ligt in je buik. Deze informatie zorgt voor een soepele plaatsing van het spiraal. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt de baarmoeder met een sonde opgemeten en kan het spiraal worden geplaatst. Het plaatsen van de spiraal duurt een paar minuten. Na de plaatsing wordt er een controle-echo gemaakt om te kijken of het spiraal goed in de baarmoeder zit. Door deze controle direct ná het plaatsen, is een nacontrole niet meer nodig. 


Vragen?
Mocht je vragen hebben na het lezen van deze informatie of na de plaatsing, dan kan je altijd bij ons terecht of kan je contact zoeken met Eefje of Annemiek via het afsprakenbureau: 088-9997010.