Drinkt je kind genoeg?

Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?
Het is normaal dat kinderen in het kraambed afvallen. De kraamverzorgster weegt de baby elke dag en zal het gewicht overleggen met de verloskundige.
Je baby mag de eerste dagen tot 7 % van het geboortegewicht afvallen. Is het meer dan 7% dan willen we graag zien dat de omstandigheden verder allemaal optimaal zijn anders kan het zijn dat we het advies geven om te starten met kolven. Dit doen we om de borstvoeding beter op gang te brengen en de baby wat rust en eventueel bijvoeding te geven.

Het kan ongeveer tot veertien dagen na de geboorte duren voordat de baby weer terug op zijn geboortegewicht is.

Wat een belangrijk controlemiddel is zijn de hoeveelheid plasluiers.
De eerste drie dagen plast je kindje maar weinig. Dat wordt steeds meer omdat hij meer gaat drinken. Dus met een dag of vijf zal je vier of vijf zware luiers vervangen. Aan het einde van de eerste week zijn er gemiddeld zes zware, natte luiers. De urine moet kleur- en geurloos zijn.

De eerste drie dagen is de poep meestal groen/zwart en plakkerig. Daarna wordt het lichter van kleur en geler, zachter/zalvend of soms zelfs wat waterig.
Aan het eind van de eerste week produceert je kind drie tot vier keer per dag een luier met een plakje gele, zachte poep. Over de periode daarna valt weinig te zeggen, ieder kind ontwikkelt zo zijn eigen ontlastingpatroon. Normaal is dat een baby tot de leeftijd van zes tot acht weken elke dag ontlasting heeft, later kan het minderen. Het kan dan variëren van vaak poepen tot heel weinig, soms maar één keer in de tien tot veertien dagen. Moedermelk is zo goed te verteren dat er maar weinig overblijft om te poepen. Alles is goed zolang je kind zich goed ontwikkelt, goed groeit en er geen last van heeft.

Maar het beste controlemiddel voor jezelf blijft natuurlijk een tevreden kindje. Zolang je baby lekker ontspannen en tevreden met voldoende plasluiers mag je er van uitgaan dat hij voldoende voeding binnenkrijgt. Mocht je toch wat onzeker zijn dan kun je altijd gebruik maken van de “weeguurtjes” op het consultatiebureau.

Weeguurtjes      

 Beneden Leeuwen  maandag van 13.00 tot 14.00 uur
 Druten  dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur
 donderdag van 13.00 uur tot 14.00 uur

 De groeigegevens kun je mooi bijhouden in de online groeicurve  op www.borstvoeding.com